Dietetyk – wykształcenie, wymagania, zarobki

dietetyk
09 Wrz

Praca – dietetyk

Szczupła, wysportowana sylwetka to marzenie wielu ludzi. Obecnie w Internecie można znaleźć sporo przepisów na różnorodne potrawy, które mają sprawić, że użytkownicy zrzucą zbędne kilogramy. Pojawiają się także specyfiki oraz suplementy diety oczyszczające organizm oraz wpływające na metabolizm. Zanim sięgniemy po specyfiki, lepiej skorzystać z fachowej pomocy dietetyków, którzy posiadają wiedzę na temat tworzenia zbilansowanej diety.

Jak zostać dietetykiem?

Aby zostać profesjonalnym dietetykiem, należy ukończyć specjalne studia. Większość uczelni wyższych ma w swojej ofercie kierunek dietetyka bądź nauka o żywieniu. Studia są podzielone na 2 etapy. Pierwszy trwa 3 lata. Po jego ukończeniu absolwenci otrzymują tytuł licencjata. Chętni mogą kontynuować naukę na 2-letnich studiach magisterskich.

Inną drogą do zdobycia zawodu dietetyka jest technikum profilowane lub szkoła policealna. Nauka w szkole kończy się egzaminem zawodowym.

Zawód dietetyk – wymagania

Profesjonalny dietetyk powinien posiadać szeroki zakres wiedzy na temat anatomii, fizjologii, biochemii, mikrobiologii, parazytologii, zasad żywienia, towaroznawstwa oraz wartości odżywczych poszczególnych produktów spożywczych. W profesji tej liczą się również zdolności interpersonalne, komunikatywność, empatia oraz otwartość. Dietetyk musi dobierać kurację dopasowaną do potrzeb pacjentów, biorąc pod uwagę ich styl życia, wszystkie dolegliwości i choroby oraz ogólny stan zdrowia.

Co robi dietetyk?

Dietetyk pomaga swoim klientom zmieniać nawyki żywieniowe. Podejmuje szereg działań, które pozwolą pacjentom bezpiecznie schudnąć lub przytyć. Na początku należy przeprowadzić z klientem dokładny wywiad. Dzięki wszystkim informacjom uda się stworzyć zbilansowaną dietę. Oprócz tego dietetyk opracowuje pełnowartościowy jadłospis dla sportowców lub ludzi borykających się z różnorodnymi schorzeniami. Do innych zadań osób pracującym w tym zawodzie należą:

  • badanie produktów żywnościowych oraz ocena ich jakości,
  • planowanie jadłospisu, a także pomoc w jego przestrzeganiu,
  • leczenie niedożywienia lub nadwagi,
  • propagowanie oraz edukowanie społeczeństwa w kwestii zdrowego żywienia.

Lekarz dietetyk

Aby wykonywać zawód dietetyka, nie jest wymagane wykształcenie medyczne. Jeżeli jednak absolwent medycy ukończy dodatkowe studia, np. podyplomowe, o tematyce dotyczącej kwestii żywienia, to w takiej sytuacji można mówić o lekarzu dietetyku. W wielu państwowych szpitalach i prywatnych klinikach pracują dietetycy, którzy ustalają menu dla osób przechodzących rekonwalescencję po operacjach lub przebytych chorobach.

Zawód dietetyk – ustawa

Rozporządzeniem, jakie reguluje zasady przyznawania tytułu dietetyka, jest Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 roku w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami. W dokumencie zawarte zostały wszystkie reguły dotyczące zadań i obowiązków specjalistów pracujących na tym stanowisku.

Ile zarabia dietetyk?

Najniższe pensje dietetyków wynoszą 2500 zł. Najwyższe zarobki to około 3490 zł. Wszystko zależy od miejsca zatrudnienia. Specjaliści znajdą pracę między innymi w poradniach dietetycznych, szpitalach, kurortach, sanatoriach, szkołach i przedszkolach. Część osób decyduje się na założenie własnych gabinetów. Obecnie spora liczba dietetyków prowadzi także blogi internetowe, wydaje książki oraz broszury dotyczące zdrowego żywienia.

Brak komentarzy

Napisz komentarz